Wij zijn bezig met het optimaliseren van onze website,
daarom willen we je 3 vragen stellen.

Wie ben je?
Wat voor informatie zoek je?
Bezoek je de site voor de eerste keer?
Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Materiaalkennis: aluminium

Ondanks een aantal belangrijke nadelen, vind je aluminium vaak in horecakeukens. Soms op plaatsen waar je het niet verwacht of die niet zichtbaar zijn. Zo kunnen koekenpannen een aluminium laag hebben om de warmte beter te geleiden en het gewicht te beperken.
Antiaanbakpannen zijn vaak gemaakt van aluminium, met een speciale beschermlaag. Deze beschermlaag bedekt letterlijk het nadeel van aluminium: het oxideert namelijk. Maar dan niet in de vorm van roest bij staal, maar als een doffe zilverkleuring. Beter gezegd: aluminium is altijd aan het roesten. Dit roesten zorgt voor de kenmerkende doffe buitenkant. De aantasting van het aluminium zorgt er tevens voor dat aluminium niet populair is. Door het constante 'roesten' komen er aluminiumdeeltjes in voedingsmiddelen. Bij zure en zoute gerechten en producten gaat dit dubbel zo snel. Je kunt daarbij denken aan het koken van witlof in gezouten water met citroensap in een grote aluminium slede. Of de bereiding van een tomatenbavarois in aluminium vormen. In beide gevallen geldt: niet doen!

Bron: Hakvoort

Toepassingen

• Sledes: door het relatief lage gewicht van aluminium kun je de slede tenminste nog oppakken.
• Kookpannen: al zie je het steeds minder, een prima toepassing voor vooral grote kookpannen.
• Terrines: vormen voor paté vanwege de goede warmtegeleiding.
• Koekenpannen: antiaanbakpannen hebben een aluminium binnenzijde.

Onderhoud

De altijd aanwezige oxidatielaag is een goede beschermlaag voor het aluminium. Je kunt dan ook volstaan met de reguliere reiniging met sop en borstel. Let er op dat je alleen bij hoge uitzondering gebruik maakt van een schuurspons. Door de zachtheid van het materiaal schuur je snel een hoeveelheid aluminium weg. Het is niet raadzaam om aluminium materialen in de vaatwasmachine te reinigen vanwege de agressieve reinigingsmiddelen.

Eigenschappen

Voordelen:
• Kosten: aluminium is goedkoop in aanschaf
• Gewicht: ongeveer een derde van het gewicht van RVS
• Warmtegeleiding: hitte wordt snel en goed verdeeld

Nadelen:
• Hardheid: aluminium is zacht en kan makkelijk deuken en krassen oplopen
• Zuren en zouten tasten het aluminium aan
• Duurzaamheid: door bovenstaande eigenschappen gaan aluminium materialen niet erg lang mee